Limbi
Romana
Mărime
Culori
Primaria Vaculesti
  • Header1
  • Header2
  • 3
Primăria


Calendar
Autentificare Useri
Cont Nou?
Ai uitat Parola?
User:  
Parola:  


Comune Botosani

Turism Văculeşti      
1
11

Principala atracție de turism a comunei Vculești o reprezint Mnstirea Gorovei din jud.Botoșani,considerat „ una dintre cele mai iubite vetre de sihstrie creștin româneasc”, a fost ctitorit și continu s existe grație Icoanei Fctoare de Minuni a Sfântului Ioan Boteztorul.
Lcașul de cult,inclus pe lista monumentelor istorice,dateaz din anul 1740,când potrivit legendei ,clugrul Avramie,care lucra terenurile pe care le deținea mnstirea Dragomirna  în jud. Botoșani, a descoperit,ca prin minune îngropat in pmînt, icoana Sfântului Ioan Boteztorul.În urma gsirii acestei icoane a luat ființ aici Schitul Gorovei.
Clugrii vorbesc de nenumrate minuni fcute de icoana  cu vechime de 400 de ani. Una dintre minuni este menționat pe o troiț construit în curtea bisericii,chiar pe locul unde un brbat bolnav s-ar fi vindecat miraculos.Drept multumire adus lui Dumnezeu ,în anul 1856 familia armeanului  a zidit o fântân cu ciutur.
 Icoana a fost argintat in perioada1830-1834,când starețul Macarie Jora a construit și o alt biseric, mai mare și de crmid. În anul 1868 , aceiaș icoan  a fost poleit cu aur fiind așezat la loc de cinste în stânga interiorului bisericii.


1 Itinerarul continu cu bisericile situate în comun în satele Vculești ,Saucenița și Prelipca.
Biserica din Vculești, având  hramul Sfinților Mihail și Gavriil în data de 8 noiembrie  este declarat monument istoric,fiind resfințit în anul 2012 de ctre P.S Calinic Botoșneanul cu prilejul împlinirii a 300 de ani de la ctitorirea sa .de asemenea a fost sfințit casa social și un monument închinat eroilor din aceast parohie czuți în cele dou rzboaie mondiale.
Biserica este construit din lemn ,tipic moldoveneasc,cldit pe un plan în form de cruce, cu brațele mici.Construcția este fcut pe o temelie din piatr de lespezi  peste care s-au așezat tlpi groase de stejar unde se ridic pereți de bârne,iar altarul are form poligonal,având în mijloc,pe bolt,icoana Sfintei treimi.


1
Biserica din Saucenița, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, pe 8  septembrie,a fost construit în 1794 de ctre  C.Zoițanu cu mama sa Zoița.
1
Biserica de lemn cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din satul Prelipca , a fost construit cu cheltuiala proprietarului C. Stroici și a soției sale Anastasia. În anul 1783 construcția bisericii este desvârșit de Banul Ghițescu,cu soția sa Profira.Pân la 1864 biserica afost sub îngrijirea proprietarilor,iar de la 1864 a rmas în seama satului. În 1926 biserica fiind restaurat pe cheltuiala locuitorilor.