Skip to content Skip to left sidebar Skip to footer

Obiective turistice

Principala atracție de turism a comunei Văculești o reprezintă Mănăstirea Gorovei din jud.Botoșani, considerată „ una dintre cele mai iubite vetre de sihăstrie creștină românească”, a fost ctitorită și continuă să existe grație Icoanei Făcătoare de Minuni a Sfântului Ioan Botezătorul.
Lăcășul de cult, inclus pe lista monumentelor istorice datează din anul 1740 când potrivit legendei , călugărul Avramie care lucra terenurile pe care le deținea mănăstirea Dragomirna în jud. Botoșani a descoperit ca prin minune, îngropată în pămînt, icoana Sfântului Ioan Botezătorul. În urma găsirii acestei icoane a luat ființă aici Schitul Gorovei.
Călugării vorbesc de nenumărate minuni făcute de icoana cu vechime de 400 de ani. Una dintre minuni este menționată pe o troiță construită în curtea bisericii,chiar pe locul unde un bărbat bolnav s-ar fi vindecat miraculos. Drept mulțumire adusă lui Dumnezeu ,în anul 1856 familia armeanului a zidit o fântână cu ciutură.
Icoana a fost argintată în perioada1830-1834 când starețul Macarie Jora a construit și o altă biserică mai mare și de cărămidă. În anul 1868 , aceiași icoană a fost poleită cu aur fiind așezată la loc de cinste în stânga interiorului bisericii.

Itinerarul continuă cu bisericile situate în comună în satele Văculești, Saucenița și Prelipca.
Biserica din Văculești, având hramul Sfinților Mihail și Gavriil în data de 8 noiembrie este declarată monument istoric,fiind resfințită în anul 2012 de către P.S Calinic Botoșăneanul cu prilejul împlinirii a 300 de ani de la ctitorirea sa. De asemenea a fost sfințită casa socială și un monument închinat eroilor din această parohie căzuți în cele două războaie mondiale.
Biserica este construită din lemn, tipic moldovenească, clădită pe un plan în formă de cruce, cu brațele mici. Construcția este făcută pe o temelie din piatră de lespezi peste care s-au așezat tălpi groase de stejar unde se ridică pereți de bârne, iar altarul are formă poligonală, având în mijloc, pe boltă, icoana Sfintei treimi.

biserica saucevita-vaculesti

Biserica din Saucenița, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” pe 8 septembrie a fost construită în 1794 de către C.Zoițanu cu mama sa Zoița.

biserica prelipca

Biserica de lemn cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” din satul Prelipca a fost construită cu cheltuiala proprietarului C. Stroici și a soției sale Anastasia. În anul 1783 construcția bisericii este desăvârșită de Banul Ghițescu cu soția sa Profira. Până la 1864 biserica a fost sub îngrijirea proprietarilor, iar de la 1864 a rămas în seama satului. În 1926 biserica fiind restaurată pe cheltuiala locuitorilor.

Datini și tradiții

comuna Văculești

Pentru a pune în lumină tradiţia populară, cultura şi folclorul local, zonal, numeroase formaţii de datini şi obiceiuri de iarnă din judeţ şi din ţară, anual, Consiliul Județean Botoșani își propune să împărtăşească publicului tradiţiile şi obiceiurile de Crăciun şi de Anul Nou.

Ultima actualizare: 14:08 | 22.08.2024

Sari la conținut